حاشیههای نشست خبری لاریجانی:سوال یواشکی لس آنجلس تایمز از لاریجا
چهارمین نششت خبری علی لاریجانی در مقام رئیس مجلس هشتم صبح امروز با حضور 250 خبرنگار، تصویربردار و عکاس رسانههای مختلف داخلی و خارجی در ساختمان مشروطه مجموعه بهارستان برگزار شد.
این نشست خبری که ساعت 10 صبح آغاز و پس از طرح سوال 20 خبرنگار در ساعت 12 ظهر همزمان با پخش اذان به افق تهران پایان یافت،حاشیههایی خواندنی داشت که بخشی از این حاشیهها از زاویه دید خبرنگار فارس در پی میآید.
* خبرنگاران و تصویربرداران و عکاسان رسانههای جمعی ساعت 9 صبح برای تهیه خبر از اولین نشست رئیس مجلس هشتم در سال جدید پس از 9 ماه (از برگزاری آخرین نشست خبری لاریجانی در اسفند 87) در محل مجلس حضور یافتند.
* علی لاریجانی ساعت 9:55 صبح وارد محل برگزاری نشست خبری شد و این کنفرانس خبری از جمله کنفرانسهایی بود که بدون تاخیر و راس ساعت مقرر یعنی 10 صبح با سخنرانی رئیس مجلس آغاز شد و این موقعشناسی سبب پایان نشست در زمان مقرر شد.
رئیس مجلس را هنگام ورود به محل برنامه محمد جعفری رئیس دفتر و حسن زمانی مشاور وی و همچنین افراشته معاون اجرایی مجلس و حسین انتظامی رئیس شورای سیاستگذاری روزنامه خبر و سایت خبر آنلاین که همواره از مشاورین لاریجانی در عرصه رسانه به حساب میآید، همراهی میکردند.
* محل برگزاری نشست خبری ساختمان مشروطه مجموعه بهارستان یعنی مجلس قدیم بود که انتخاب این محل به مناسبت 10 آذر روز مجلس و سالگرد شهادت آیتالله سیدحسن مدرس صورت گرفت و لاریجانی که در جایگاه رئیس مجلس نشسته بود، این محل را مکانی عبرتآموز در تاریخ ایران دانست و به ذکر نکات تاریخی در خصوص مجلس شورای ملی پرداخت.
او گفت که شهید مدرس در تاریخ کشورمان جایگاه ویژهای دارد و در مقاطع حساس تاریخ معاصر نقشآفرین بوده و در همین ساختمان مشروطه در برابر استبداد رضاخانی ایستاد و اجازه نداد او رئیسالوزرا شود و تئوری تصنعی جمهوریت را با همت انگلیسیها به ملت بزرگ ایران تحمیل کند.
* با توجه به استقبال گسترده رسانهها از برگزاری نشست امروز خبری رئیس مجلس مسئولان برگزاری جلسه مجبور به قرعهکشی جهت انتخاب خبرنگاران سوالکننده شدند و البته تاکید داشتند به دلیل محدودیت زمانی هر خبرنگار فقط یک سوال بپرسد که البته گاهی این اصل از سوی برخی خبرنگاران نادیده گرفته می شد.
خبرنگار شبکه خبر اولین خبرنگاری بود که با توجه به پخش مستقیم نشست خبری رئیس مجلس از این شبکه، به طرح سوالی درباره اقدام اخیر شورای حکام علیه کشورمان و پاسخ قاطع جمهوری اسلامی به این شورا پرداخت؛ گرچه هنگام طرح سوال وی ارتباط شبکه با محل برگزاری کنفرانس قطع بود و مخاطبان شبکه 6 سیما برنامه را از پاسخ لاریجانی به سوال نامبرده مشاهده کردند.
اولین خبرنگاری که از مجموعه خبرگزاریها به طرح سوال خود از لاریجانی پرداخت، خبرنگار خبرگزاری کار ایران (ایلنا) و اولین خبرنگار خارجی سوال کننده نماینده لسآنجلس تایمز بود و آخرین پرسشگر از رئیس مجلس خبرنگار روزنامه راه مردم بود.
* خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس نهمین خبرنگاری بود که سوال خود را از رئیس مجلس در خصوص راههای قبولی خواص در آزمونی دیگر پس از مردودیت در آزمون انتخابات دهم مطرح کرد که لاریجانی بیشترین زمان را برای پاسخگویی به این سوال اختصاص داد و ضمن طرح برخی نکات تاریخی به ارائه دیدگاههای مهم خود در خصوص موضوع سوال پرداخت.
* خبرنگار لسآنجلس تایمز سوال خود را به فارسی پرسید و خبرنگار شبکه الجزیره به زبان عربی سوال خود را مطرح کرد و هنگامی که نوبت به خبرنگار فونیکس چین رسید، وی به زبان فارسی اعلام کرد میخواهد 2 سوال بپرسد و رئیس مجلس هم با لبخند به او گفت فارسی شما یواش یواش دارد خوب میشود اما شما یک سوال بپرسید هم تمرین خوبی [برای آموزش زبان] است.
* خبرنگار لسآنجلس تایمز پس از طرح سوال اول خود بلافاصله به طرح سوالی دیگر پرداخت و رئیس مجلس هم در واکنش به اقدام وی گفت شما 2 سوال پرسیدید که ظاهرا قرار بود یکی بپرسید؛ خبرنگار مذکور گفت من یواشکی پرسیدم ولی انتظار دارم شما شفاف پاسخ دهید که رئیس مجلس پاسخ داد ما به سوال شما پاسخ میدهیم اما طرح سوال یواشکی در یک جمع خبری هم از نکات جالب و جدید است.
* رئیس مجلس که در اولین روز کاری مجلس در هفته جاری در صحن علنی هنگام بررسی لایحه اصلاح ماده 1 قانون مطبوعات از غلامعلی حداد عادل خواسته بود در مقام رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی به جای کلمه دیجیتال جایگزین پیدا کند و حتی کلمه رقومی را پیشنهاد داده بود، خودش امروز دو مرتبه به جای کلمه تضمین عینی واژه "ابجکتیو گارانتی " را استفاده کرد.
* در طول برگزاری نشست خبری 2 مرتبه به علی لاریجانی یادداشت داده شد که این کار یک بار توسط یکی از اعضای دفتر وی صورت گرفت و بار دوم از سوی ناصر مردوخی خبرنگار پیشکسوت کشورمان یادداشتی به وی داده شد که ظاهرا درخواستی برای مصاحبه اختصاصی با وی بود.
مردوخی سوال خود را با قرائت شعری از فردوسی و با لحنی حماسی طرح کرد و با صدای بلند نظر رئیس مجلس را درباره سفرهای استانی دولت جویا شد که لاریجانی در پاسخ به وی گفت که قدرت آن را ندارد که با صدای بلند به سوال مطرح شده پاسخ دهد اما از رسانهها خواست با صدای رسا از اقدام ابتکاری دولت در سرکشی به مردم در دورترین و محرومترین نقاط کشور حمایت کنند.
لاریجانی که مردوخی از او با عنوان "مرد با فضیلت " یاد کرده بود، اظهار داشت: سفر استانی ابتکار مفید دولت است که میتواند اهداف خوب و بلندی را پیگیری کند و نفس این کار پسندیده و پر زحمت و اتفاقا برخلاف تصورات کم خرج است.
وی ادامه داد: باید از کار خوب تعریف کرد گرچه هر کار خوبی امکان دارد اشکالاتی داشته باشد اما دلیلی ندارد مانع از انجام سفرهای استانی دولت شویم بلکه شما که صدای رسایی دارید باید از این اقدام حمایت کنید تا سببها کامل شود.
* خبرنگار مهر هنگامی که بر ای طرح سوال خود پشت تریبون قرار گرفت، پرسش خود را با عبارت "درود " خطاب به لاریجانی آغاز کرد و خبرنگار شبکه آفاق عراق نیز پیش از طرح سوال خود به زبان عربی اعیاد ماه ذیالحجه (عید قربان و عید غدیر) را به زبان فارسی به رئیس مجلس و مردم کشورمان تبریک گفت.
* هنگامی که خبرنگار روزنامه رسالت پشت تریبون قرار گرفت تا سوال خود را مطرح کند، با توجه به فرا رسیدن بیست و پنجمین سالگرد انتشار این روزنامه از لاریجانی خواست تا چنانچه رهنمودی دارد، ارائه دهد و رئیس مجلس هم در پاسخ از حضار خواست برای رسالت یک صلوات بفرستند که این درخواست وی ذکر صلوات از سوی حضار و خنده آنها را در پی داشت.
* رئیس مجلس در ساعت 11:45 اعلام کرد با توجه به نزدیکی اذان ظهر بهتر است جلسه پایان یابد اما با هماهنگی مسئولان اداره اخبار و رسانههای گروهی مجلس و موافقت لاریجانی قرار شد نشست در ساعت 12 تمام شود. اما هنگامی که عقربههای ساعت 11:55 را نشان داد و مجری برنامه اعلام کرد 3 خبرنگار دیگر باید سوال خود را بپرسند، لاریجانی با خنده گفت اگر این نهضت اینگونه ادامه یابد، ظاهرا ناهار هم باید در خدمت دوستان باشیم که این جمله خنده حضار را در پی داشت.
* سئوالات سیاسی در صدر پرسش های خبرنگاران در نشست خبری امروز لاریجانی قرار داشت که بخش عمده آن مربوط به موضوع هستهای بود و سئوالات اقتصادی در ردیف دوم سئوالات مطرح شده قرار داشت و البته در این میان تعداد اندکی از خبرنگاران نیز به طرح سئوالاتی تخصصی پرداختند که از جمله آنها خبرنگار شبستان بود که پرسشی درباره کانون های دینی در کشور مطرح کرد.
* لاریجانی هنگامی که به سوالات متعدد خبرنگاران در خصوص مسئله هستهای کشورمان و اقدام اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاسخ میداد با بیحاصل دانستن زحمت قیام و قعود اعضای آژانس علیه کشورمان اعلام کرد کسانی که فناوری هستهای میخواهند نباید از طریق آژانس اقدام کرده و دنبال NPT بروند چراکه این امامزادهها معجزهای نمیکنند!
* رئیس مجلس در خلال سخنان خود با تاکید بر اینکه درک درست از شرایط فعلی و توجه به فرامین رهبر انقلاب به مسیر درست در فضای کشور کمک می کند و باید از افراط گرایی و انگ زدن به افراد و طرح شعارهای تندی همچون منافق و ضد ولایت فقیه علیه هر فرد خودداری شود، از رسانهها به عنوان نهادی که می تواند نقش مهمی در آرامکردن فضای جامعه ایفا کند، یاد کرد و از خبرنگاران به عنوان دوستان عزیزی که نقش هدایت افکار عمومی را بر عهده دارند ، خواست نسبت به فضای برادرانه در کشور، پیگیر و مجد بوده و فضای کشور را به سوی اعتدال سوق دهند.
* گرچه اقدام مسئولان برگزار کننده نشست برای طرح سوال خبرنگاران از رئیس مجلس بر اساس قرعهکشی توانست تا حدودی جدال و رقابت آنها را فرو گذارد اما جدال بین تصویربرداران و عکاسان برای ثبت لحظه به لحظه این نشست چارهای نداشت و این رقابت هنگام ورود و خروج لاریجانی از سالن مشروطه به اوج خود رسیده بود.
* محل برگزاری نشست خبری لاریجانی این بار متفاوتتر از گذشته بود و علاوه بر نصب پلاکارد بزرگ پشت جایگاه رئیس مجلس که روی آن عبارت "نشست خبری رئیس مجلس شورای اسلامی با خبرنگاران داخلی و خارجی " حک شده بود، تصاویر امام خمینی (ره)، رهبر معظم انقلاب و بزرگانی چون آیتالله مدرس و آیتالله بهبهانی و شیخ فضلالله نوری (از چهرههای شاخص جنبش مشروطه) نیز در جایگاه نصب شده بود.
از آنجا که قرار است به زودی در قسمتی از ساختمان مشروطه موزهای ایجاد شود، در راهروی منتهی به محل مجلس قدیم تصاویری تاریخی از جمله تصویر ادوار مختلف مجلس شورای ملی و مجلس شورای اسلامی و همچنین اعتبارنامه روسای مجالس هشتگانه جمهوری اسلامی نصب شده بود که قرار گرفتن تصویر مهدی کروبی و غلامعلی حدادعادل (روسای مجالس ششم و هفتم) در کنار همدیگر توجه خبرنگاران را به خود جلب کرده بود.